logo


slogan1

Μύρτιλλο (blueberry – μπλούμπερυ) και καλλιέργεια

Στην Ελλάδα, το δενδρώδες μύρτιλλο φυτεύεται κυρίως την άνοιξη. Στα νησιά όμως της Νότιας Ελλάδας λόγω των κάπως πιο αυξημένων θερμοκρασιών, μπορεί να φυτευτεί από τα μέσα του φθινοπώρου μέχρι αρχές της άνοιξης. Τα φυτά μπορεί να φυτευτούν από τη ρίζα ή και να είναι και σε γλάστρες και πρέπει να βρίσκονται σε σημείο που να μην έχει αέρα γιατί με τον αέρα οι ρίζες του μύρτιλλου ξεραίνονται πολύ εύκολα. Τα φυτά που παράγονται καλύτερα είναι αυτά που αναπτύχθηκαν σε διάρκεια 1 με 1,5 έτη και τα φυτώρια πρέπει να έχουν ηλικία από 1 έως το πολύ 3 χρόνια και να είναι όσο καλύτερης ποιότητας γίνεται.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του μύρτιλλου είναι ότι μπορεί να καλλιεργείται σε εκτάσεις φτωχές και σχετικά άγονες λόγω του γεγονότος ότι έχει ήδη πολλά θρεπτικά συστατικά από μόνο του και δε χρειάζεται ένα καλής ποιότητας έδαφος και μεγάλες σε μέγεθος λιπάνσεις για να αναπτυχθεί. Αντίθετα είναι απαραίτητες λιπάνσεις μικρές που να γίνονται σε τακτική βάση. Το μύρτιλλο πρέπει να εφοδιάζεται με το στοιχείο άζωτο σε ποσότητες όχι ιδιαίτερα μεγάλες αλλά εφόσον οι καλλιέργειες έχουν μεγάλη απόδοση είναι απαραίτητη η χρήση του αζώτου. Ακόμη είναι απαραίτητες μικρές ποσότητες καλίου και φωσφόρου.

Το μπλούμπερι χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού όπου τους καλοκαιρινούς μήνες που έχει συνήθως ξηρασία πρέπει απαραιτήτως να παίρνει το λιγότερο 5mm νερό κάθε εβδομάδα μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου όπου αρχίζουν τα πρωτοβρόχια. Το θέμα είναι ότι αν δε βρέχει πρέπει το μύρτιλλο να ποτιστεί, αλλά και στη περίπτωση που βρέξει παραπάνω από το κανονικό μπορεί αυτό να έχει επίσης καταστρεπτικές επιπτώσεις. Επομένως, το μύρτιλλο χρειάζεται φυσιολογική ποσότητα νερού.

Είναι απαραίτητο ακόμη να καταπολεμηθούν τα ζιζάνια, κάτι που πρέπει να γίνει στο έδαφος που πρόκειται να καλλιεργηθεί κάποια χρόνια πριν. Αυτό μπορεί να γίνει με μεθόδους καλλιέργειας, μεθόδους πρόληψης, με χημικές μεθόδους, με μηχανικές μεθόδους, και με βιολογικές μεθόδους. Το μπλούμπερι έχει διάφορες ασθένειες και ιώσεις που είναι απαραίτητο να καταπολεμηθούν. Τα πτηνά είναι ένας μεγάλος εχθρός του μύρτιλλου διότι ο καρπός του είναι πολύ κατάλληλος για αυτά. Αυτό μπορεί να καταπολεμηθεί με μεθόδους όπως με τεχνητούς μηχανισμούς θορύβου, σκιάχτρα, και με δίχτυα. Για τη συγκομιδή του η καταλληλότερη μέθοδος είναι με τα χέρια και όχι με μηχανήματα.

Μύρτιλλο: Κόστος – απόδοση

Οπωσδήποτε από τους ενδιαφερόμενους πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξήςοικονομικοί παράγοντες για τη καλλιέργεια του. Η διάρκεια της καλλιέργειας είναι περίπου τρείς δεκαετίες.Ο αριθμός των φυτών που καλλιεργούνται ανά στρέμμα είναι γύρω στα 160. Η μέση ποσότητα των καρπών υπολογίζεται στα 1000 κιλά ανά στρέμμα. Τα έξοδα της συγκομιδής των καρπών με τα χέρια κυμαίνεται στα 700 με 1000 ευρώ ανά στρέμμα και η ποσότητα καρπών που βγαίνει με τα χέρια είναι γύρω στα 5 κιλά ανά ώρα. Η διάρκεια για να αναπτυχθούν οι καρποί είναι 3 με 6 εβδομάδες, ανάλογα και με το είδος του μύρτιλλου. Η περίοδος της συγκομιδής γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, από τον Ιούλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο. Τέλος η τιμή που πωλούνται οι καρποί είναι γύρω στα 4 με 5 ευρώ το κιλό.Τα έξοδα εγκατάστασης ενός στρέμματος δενδρώδους μύρτιλλου κυμαίνεται στα900 με 1000 ευρώ το στρέμμα. Ακόμη κάθε χρόνο τα έξοδα για να καλλιεργηθούν, συντηρηθούν και παρθούν οι καρποί ενός ολοκληρωμένο στρέμματος μύρτιλλων κυμαίνεται στα 1500 ευρώ το στρέμμα.Τα ετήσια έσοδα από τη καλλιέργεια είναι στα 4000 με 5000 ευρώ το στρέμμα και τα καθαρά έσοδα από 2800 μέχρι 3400 ευρώ το στρέμμα.

Πώς μεταποιείται το μύρτιλλοΤο μύρτιλλο πωλείται τις περισσότερες φορές κατευθείαν μετά από τη συγκομιδή του. Παρόλα αυτά μπορεί να μεταποιηθεί με διάφορους τρόπους. Μεταποιείται για τη παραγωγή γλυκών και γαρνιτούρας, για τη παρασκευή γιαουρτιού, συμπυκνωμένου χυμού και αιθέριων ελαίων. Τέλος μπορεί να καταψυχθεί και να αφυδατωθεί.

ΣΥΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ-ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Έχει παρατηρηθεί ότι με την σταυρογονιμοποίηση (συδυασμός στη καλλιέργεια δύο ή περισσοτερων ποικιλιών) έχουμε αύξηση του όγκου του καρπού κατά 30% . Επίσεις επισημαίνεται ότι ανά 2 στρέμματα καλλιέργειας μύρτιλλουείναι απαραίτητη η ύπαρξη μίας τουλάχιστον κυψέλης μελισσών.

Οι καρποί του μύρτιλλου μπορούν να αυξήσουν το μέγεθός τους κατά 35 % αν μετά από την πλήρη ωρίμανση τους μείνουν στο δέντρο μερικές μέρες ακόμη.

Κάνοντας επικάλυψητου εδάφους με πριονίδια κατα ο θέρος προκαλούμε μείωση της θερμοκρασίας του επιφανειακού εδάφους και κατά συνέπεια μείωση της θερμοκρασίας των ριζών του μύρτιλλου. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το μύρτιλλο αναπτύσει το ριζικό του σύστημα μέχρι η θερμοκρασία του εδάφους να φτάσει τους 16*C.Με την τοποθέτηση του πριονιδιού καταφένουμε την συνέχιση της ανάπτυξης του φυτού και αμέσως μετά το θέρος.

Το μύρτιλλο καλλιεργείτε σε εδάφη με PH4,2-5,5 και περιεκτικότητας σε οργανική ουσία 4-5%

Σε περίπτωση που το phτου εδάφους είναι πάνω από 5,5 μονάδες τα φυτά εμφανίζουν έλλειψη σιδήρου ενώ στη περίπτωση που το phπέφτει κάτω από τις 3,8 μονάδες τα φυτά εμφανίζουν κοκκινήσματα περιφεριακά των φύλλων από την τοξικότητα του εδάφους που οφείλεται στο μαγγάνιο του εδάφους αλλά και στην έλλειψη καλίου.

Η μείωση το phτου εδάφους μπορεί να γίνει με διασπορά στο έδαφος κοκκοειδές θείο 90% . Το προτιμότερο είναι να ρίχνουμε 25 kg/στρέμμα κατά τα τέλη του χειμώνα και 25 kg/στρέμμα το επόμενο φθινόπωρο.

Η ταυτόχρονη λίπανση του εδάφους με θείο και άζωτο συνίσταταιγιατί τα δύο αυτά παρουσιάζουν συνεργεία . Η διάρκεια ζωής του θείου που ρίξαμε στο έδαφος είναι 9-10 έτη.

Λίπανση του εδάφους με θειική αμμωνία (21-0-0)

Κατά το δεύτερο έτος από την φύτευση του φυτού χορηγούμε στο φυτό 14-18 gr και σταδιακά ανά έτος αυξάνουμε αυτή τη ποσότητα κατά 4-6 grμέχρι να φτάσουμε την χορηγούμενη ποσότητα στα 36-48 gr

Toμύρτιλλο ανταποκρίνεται πολύ καλα και στη καλιούχο λίπανση κατά το φθινόπωρο.

4-6 kg /στρέμμα με 22%καλιο 22% θείο και 11% μαγνήσιο

Ασθένειες – εχθροί του μύρτιλλου

Ο ιός του νεκρωτικού μαυρίσματος ,βοτρύτης ,βακτηριακό κάψιμο,μονίλα και ανθράκνωση.

ΑΡΩΝΙΑ ΜΕΛΑΝΟΚΑΡΠΗ

1. Γενικά για το φυτό

Η αρώνια η μελανόκαρπη (Aronia melanocarpa), (Black Chokeberry) ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών (Rosaceae) και είναι ένα φαρμακευτικό φυτό, το οποίο φύεται στην Βορειοανατολική Αμερική και στον Νότιο Καναδά, σε ευρεία έκταση σε ξηρές έως υγρές περιοχές. Είναι φυλλοβόλος θάμνος ύψους 1-2,5 μέτρων. Η αρώνια είναι ένα θαμνώδες φυτό που η συστηματική του καλλιέργεια, στην Ευρώπη και Ρωσία, άρχισε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού αναγνωρίστηκε για την πολύτιμη φαρμακευτική και υγιεινή αξία των καρπών της. Η αρώνια στην διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών (1-5) κατέχει την πρώτη θέση (κλίμακα 1).

2. Μορφολογία-Προδιαγραφές φυτού

Η αρώνια είναι μακρόβιος θάμνος, διότι αναπτύσσει ευρύ ριζικό σύστημα και αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες -25 °C, με αποτέλεσμα να μπορεί να καλλιεργηθεί σχεδόν σε όλες περιοχές της Ελλάδας με εξαίρεση τις πολύ θερμές περιοχές όπου έχουμε συχνούς καύσωνες 43°C. Οι ρίζες (εκτός από την κεντρική) είναι επιφανειακές και λεπτές. Αναπτύσσει πολλές παραφυάδες. Τα φύλλα είναι ελλειπτικά (2-6εκ. μήκος και 1-4εκ. πλάτος). Το χρώμα των φύλλων κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι ανοικτό έως σκούρο πράσινο, και το φθινόπωρο αλλάζει σε διάφορα χρώματα (πορτοκαλί, ροδοκόκκινο, απαλό ροζ). Το φυτό ανθίζει τον Ιούλιο, τα άνθη είναι άσπρα με μικρές ταξιανθίες. Το χρώμα του κορμού είναι (καφέ έως ανοικτό μαύρο). Ο καρπός είναι μικρός (7-12 χιλιοστά), στρογγυλός, μαύρος όταν ωριμάζει. Στην Ελλάδα ωριμάζει Αύγουστο – ΄β μισό του Σεπτεμβρίου. Η παραγωγή καρπών αρχίζει από το δεύτερο έτος καλλιέργειας με το φυτό να παρουσιάζει κάποια δείγματα καρπου και χρονία με χρονία η παραγωγή πολλαπλασιάζεται.Από το 5ο έτος καλλιέργειας όταν και το φυτό θα έχει αναπτυχθεί και κατάλληλα το φυτό παρουριάζει την μέγιστη απόδοσή του.

3. Οικονομική σημαντικότητα

Ο σκοπός της καλλιέργειας της αρώνιας είναι η παραγωγή χυμού και φαρμακευτικών σκευασμάτων, διότι οι καρποί της αρώνιας είναι πλούσιοι σε ουσίες όπως ανθοκυανίνες, φαινόλες, κατεχίνες, φλαβονόλες, κ.α..
Η οικονομική σημασία της καλλιέργειας της αρώνιας είναι τεράστια, διότι το κόστος καλλιέργειας είναι αρκετά χαμηλό και αποδίδει εισόδημα σε μικρό διάστημα (δύο έως τρία έτη μετά την φύτευση), η φυτεία διαρκεί μεγάλο διάστημα (έως 50 έτη), η καλλιέργειά της μπορεί να γίνει και βιολογική δεν είναι απαραίτητες οι συστηματικές λιπάνσεις, ραντίσματα, διότι δεν έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα ασθένειες).

4. ΓΙΑΤΙ να βάλουμε στο τραπέζι μας την αρώνια.

Ο καρπός της αρώνιας είναι βρώσιμος και εύγευστος (ιδιαίτερα μετά από επεξεργασία), και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε μαρμελάδες, διότι περιέχει μία πολύτιμη ουσία, την πηκτίνη. O καρπός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην φαρμακοβιομηχανία, διότι περιέχει και βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα (15-30 mg στα 100 γραμμάρια), καθώς και πολλές άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P). Το κυριότερο προϊόν της αρώνιας για πώληση είναι οι καρποί (νωποί, καταψυγμένοι και αποξηραμένοι σε μορφή σταφίδας). Επιπλέον, οι καρποί επεξεργαζόμενοι παρέχουν μεταποιημένα προϊόντα υψηλής αξίας, όπως μαρμελάδες, χυμούς, σιρόπι, λικέρ ή κρασί. Στα Βαλκάνια υπάρχουν πολλές εταιρίες που παρασκευάζουν κρασί από τους καρπούς της αρώνιας.Το κρασί της αρώνιας συνίσταται και την αναζωογόνοση του οργανισμου και την βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμου.

Η αρώνια θεωρείται είδος πολύτιμο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε ζωτικές πολυφαινόλες (πέντε φορές περισσότερο από τα σταφύλια). Τα εκχυλίσματα των καρπών και φύλλων της αρώνιας έχουν χρήσιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις φαρμακοβιομηχανίες, διότι εμπεριέχουν ουσίες με χρήσιμες θεραπευτικές ιδιότητες (ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες, βιοφλαβονόλες, ταννίνες, ισταμίνες, σεροτονίνες, κ.α.). στα φαρμακεία του εξωτερικού διατίθενται σκευάσματα της αρώνιας, σε κάψουλες, σταγόνες, κ.α.

5. Καλλιεργητικές τεχνικές

Γενικά, η αρώνια μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλους σχεδόν τους τύπους εδαφών, με την προϋπόθεση ότι τα εδάφη πρέπει να αποστραγγίζονται, διότι το φυτό είναι ευαίσθητο στην περίσσεια νερού. Δεν απαιτεί παρά ελάχιστο κλάδεμα το οποίο είναι κλάδεμα σχηματισμού τα πρώτα 3 χρόνια καλλιέργειας και στη συνέχεια το κλάδεμα συντήρησης που ακολουθείτε στις περισσοτερες καλλιέργειες ακόμη πρέπει να κλαδεύονται τα ξερά κλαδιά, ώστε το φυτό να αναπτύσσεται σε φωτεινότερες συνθήκες. Η αρώνια μπορεί να ανταποκριθεί στις δυσκολίες μιας βιολογικής καλλιέργειας, καθώς δεν προσβάλλεται από ασθένειες και για τον λόγο αυτό δεν χρειάζεται ραντίσματα και λιπάνσεις (παρά μόνο με ζωικά ή φυτικά υπολείμματα, κοπριά).

6. Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

Είναι είδος που μπορεί να καλλιεργηθεί ευρύτατα σε διαφορετικά κλίματα (ξηρά ή υγρά) και εδάφη (αμμώδη έως πηλώδη, όξινα, ουδέτερα, αλκαλικά). Απαιτεί ηλιοφάνεια, αλλά δύναται να ευδοκιμήσει και σε ημίσκια περιβάλλοντα. Η αρώνια αντέχει σε παγετούς) -25 °C, όμως επηρεάζεται από υψηλές θερμοκρασίες καύσωνες >45 °C). Τέλος, πρέπει να ποτίζεται το καλοκαίρι, ιδιαίτερα στα πρώτα δύο έτη μετά την φύτευση κατά προτίμηση με στάγδην άρδευση

7. Προετοιμασία του εδάφους-Αποστάσεις φύτευσης

Πριν την φύτευση γίνεται όργωμα αλλά και φρεζάρισμα του αγροτεμαχίου.Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, σε μέτρα, είναι 1,5 μ. απόσταση φυτό από φυτό πάνω στη γραμμή φύτευσης και 2,5- 4,0 μ. απόσταση γραμμή από γραμμή φύτευσης .Μετά την χάραξη των γραμμών ακολουθεί η διάνοιξη λάκκων βάθους 50εκ. και διαμέτρου 45εκ.
Κατά την φύτευση των φυτών είναι καλό να αναμιγνύουμε το ήδη υπάρχων χώμα με φυλλόχωμα ή τύρφη ώστε να βοηθήσουμε στην καλύτερη ανάπτυξη του φυτού.

8. Λίπανση

Δεν χρειάζονται χημικά λιπάσματα, διότι η καλλιέργεια της αρώνιας γίνεται κατά κανόνα βιολογικά. Όμως η παραγωγή αυξάνεται με την εμπλουτισμό του εδάφους με οργανική ουσία (κοπριά), διότι βελτιώνεται η δομή και η σύσταση του εδάφους.

9. Άρδευση

Το φυτό της αρώνιας είναι ευαίσθητο σε συνθήκες μακράς ξηρασίας και για τον λόγο αυτό χρειάζεται άρδευση κατά προτίμηση σε στάγδην, ιδιαίτερα στα πρώτα δύο έτη μετά τη φύτευση αλλά και κατά την καρπόδεση του φυτου τα επόμενα χρονια , διότι η άρδευση της φυτείας βελτιώνει κατά πολύ τις τελικές αποδόσεις

10. Ασθένειες-Εχθροί

Η φυτοπροστασία της αρώνιας δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, διότι η σκληρή και παχιά επιδερμίδα των φύλλων, καθώς και η μεγάλη περιεκτικότητα των φύλλων και των καρπών σε πολυφαινόλες αποτελούν σημαντική φυσική άμυνα για το φυτό. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τα άγρια πουλιά, διότι προκαλούν ζημιές, όταν οι καρποί ωριμάσουν. Για την προστασία από τα πουλιά χρησιμοποιούνται διάφοροι μέθοδοι (ηχητικές μέθοδοι, δίχτυα, σκιάχτρα, κ.α.).

11.Η συλλογή του καρπού και η επεξεργασία του

Η συγκομιδή των καρπών της αρώνιας για την Ελλάδα γίνεται χειρωνακτικά από τον Αύγουστο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι καρποί διατηρούνται νωποί σε ψυγεία στους 2 °C για διάστημα τριών μηνών και πωλούνται ως νωποί ή διατηρούνται σε καταψύκτες για μεγάλα χρονικά διαστήματα και πωλούνται ως κατεψυγμένοι. Επιπλέον, οι καρποί αφού αποξηραθούν, μπορούν να πωληθούν σε μορφή σταφίδας όπου και διατηρούνται για τουλαχιστον 2 χρονια χωρίς καμία αλλοίωση των θρεπτικών στοιχείων του καρπού. Επίσης, οι καρποί μπορούν να μεταποιηθούν σε εμπορεύσιμα προϊόντα υψηλής αξίας και οικονομικής σημασίας, όπως μαρμελάδες, χυμούς, σιρόπι ή κρασί. Σημαντικό οικονομικό όφελος μπορεί προκύψει με την μεταποίηση των εκχυλισμάτων των καρπών αρώνιας σε φαρμακευτικές ουσίες για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών.

12. Αποδόσεις

Σήμερα, σε διεθνές επίπεδο οι εκτάσεις που καλλιεργούνται με αρώνια δεν είναι μεγάλες, αν και η ζήτηση σε καρπούς και μεταποιημένα προϊόντα αυξάνεται.

Τα φυτά, όταν φυτεύονται σε αποστάσεις 1,5 x 3 μ. είναι 160 ανά στρέμμα. Όταν στο αγρόκτημα τηρηθούν οι απαιτούμενες καλλιεργητικές φροντίδες (απομάκρυνση χόρτων, πότισμα κατά την θερινή περίοδο, κλάδεμα των ξερών κλαδιών του φυτού και εμπλουτισμός με κοπριά (καλοχωνεμένη τουλάχιστων 2 ετών )επιφανειακά, μετά από τρία έτη (όταν τα αρχικά φυτάρια που φυτεύτηκαν είναι ηλικίας 2 ετών), η παραγωγή είναι υψηλή. Η απόδοση σε καρπούς κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 8-12 κιλά/φυτό, 1280-1920κιλά/στρέμμα. Οι τιμές πώλησης των καρπών της αρώνιας στην διεθνή αγορά (Ευρώπη, Αμερική, Ρωσία, κλπ) κυμαίνονται από 25 ευρώ/κιλό οι νωποί και 30 ευρώ/κιλό οι κατεψυγμένοι και οι αποξηραμένοι 40-45 ευρώ /κιλό. Οι χυμοί από 7-8 ευρώ/λίτρο και το κρασί από 15-30 ευρώ/λίτρο.

ΙΠΠΟΦΑΕΣ storyline:

ΟΝΟΜΑΣΙΑ- ΙΣΤΟΡΙΑ

Αν και στη σύγχρονη Ελλάδα τώρα τον 21 αιώνα έγινε ευρέος γνωστό , υπάρχουν πολλές αναφορές για αυτό σε κείμενα του ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΥ που ήταν μαθητής του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ αλλά και αναφορές και σε κείμενα του ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗ που κατά πολλούς θεωρείτε πατέρας της φαρμακολογίας. Το όνομά του ουσιαστικα το οφείλει σε μια σύμπτωση. Κατά την εξτρατία του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ προς τα βάθη της Ασίας πολλά άλογα ήταν τραυματισμένα τότε παρατηρήθηκε ότι όσα έτρωγαν από ενα συγκεκριμένο θάμνο ανάρρωναν γρηγορότερα και το τρίχωμά τους γινόταν πιο δυνατο και λαμπερό.Αυτός ο θάμνος ήταν το ιπποφαές.Η ονομασία στα λατινικά προέρχεται από τις λέξεις ίππος(άλογο) και -φαές (το ουδετερο του -φάος(λάμψη)) άρα σημαίνει λαμπερό άλογο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΠΠΟΦΑΕΣ

Τα είδη του ιπποφαές είναι 6 και υπάρχουν και 12 υποείδη που ειναι αυτόχθονα . Όλα αυτά τα είδη προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης αλλά και της Ασίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό της καλλιέργειας ιπποφαούς γίνεται στη Κίνα όπου χρεισιμεύει στο να συγκρατεί τα νερά που προκαλούν πλυμμύρες και διαβρώνουν το έδαφος. Είναι ένας θάμνος που φτάνει απο 0.6 μέτρα έως 6 μετρα και σε ιδιέτερες περιπτώσεις φτάνει τα 10 μέτρα. Είναι πολυ ανθεκτικό σε αλατούχες συνθήκες από το έδαφος αλλά και τον αέρα. Ακομη έχει μεγάλες απαιτήσεις σε πλούσια ηλιοφάνεια για την ανάπτυξή του και δεν ανέχεται σκιερά περιβάλλοντα.

ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΕΙΕΣ

Το Ιπποφαές Ραμνοειδές είναι μακράν το πιο διαδεδομένο σε όλες τις Ηπείρους του κόσμου Στη Δυτική Ευρώπη κυριαρχεί σε παράκτιες περιοχές λόγο της αντοχής του στα αλατούχα υδροσταγονίδια της θάλασσας, ενώ στη κεντρική Ασία δεσπόζει σε ημι-ερημώδεις περιοχές όπου άλλα φυτά δεν μπορούν να επιβιώσουν . Τέλος πολλές φορές εμφανίζετε στην κεντρική Ασία και Ευρώπη ως θάμνος πάνω από δεντρο-γραμμές αλλα και σε περιοχές όπου υπάρχει πλούσια ηλιοφάνεια όπως σε όχθες ποταμών .Το ιπποφαές έχει πυκνά , σκληρά και ακανθώδη κλαδιά . Τ α φύλλα του ειναι αργυροπράσινα λογχοειδή με μήκος 5-8cm και πλάτος λιγότερο των 6mm. Είναι δίοικο φυτό με ξεχώριστα αρσενικά και θηλυκά . Τα αρσενικα παράγουν καφέ άνθη , και έτσι γονιμοποιούν με τη βοήθεια πάντα του αέρα.

ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ

Οι πορτοκαλοκίτρινοι σαρκώδεις καρποί με διάμετρο 8-9mm μαλακοί , χυμώδεις και πλούσιοι σε έλαια χαρακτιρίζουν τα θηλυκά φυτά. Οι καρποί αποτελουν σημαντική πηγή τροφής για διάφορα πτηνα και γενικά πουλιά.

Το μύρτιλλο ή blue berry

Το μύρτιλλο ή blue berry είναι ένα φυτό που μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλες τις περιοχές της Ελλαδας .Το μύρτιλλο διακρίνεται για τους καρπούς του που είναι πλούσιοι σε πολύτιμες ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό με αντιοξειδωτικές ουσίες και πολλές βιταμίνες.Οι καρποί καταναλώνονται και νωποί αλλα και μεταποιημένοι.

Το φυτό μύρτιλλο ή Blueberry στα Αγγλικά είναι ένα φυτό που έχει τη δυνατότητα να καλλιεργηθεί σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια διότι υπάρχουν είδη μύρτιλλου που χρειάζονται λιγότερο κρύο κατά τους χειμερινούς μήνες και υπάρχουν και είδη που χρειάζονται περισσότερο κρύο, και η Ελλάδα διαθέτει όλες αυτές τις περιοχές. Η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή μύρτιλλου είναι η ΗΠΑ, ακολουθεί οΚαναδάς και αμέσως μετά η Ολλανδία, η Πολωνία και η Ουκρανία.Οι καρποί του μύρτιλλου έχουν ένα μπλε χρώμα και τρώγονται κατευθείαν από τα δέντρα αλλά μπορούν και να συσκευαστούν και να καταψυχθούν. Ακόμη εκτός από την υπέροχη γεύση που διαθέτουν, συμβάλλουν λόγω των ουσιών τους στη βελτίωση της υγείας του ανθρώπου διότι οι καρποί αυτοί διαθέτουν και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες διαφόρων παθήσεων και αυτό αποδείχτηκε μέσω επιστημονικών ερευνών.Από το μύρτιλλο προκύπτουν και πολλά προϊόντα, που το περιλαμβάνουν είτε ως κύριο συστατικό είτε ως δευτερεύων. Οι βιομηχανίες που το χρησιμοποιούν είναι οιφαρμακοβιομηχανίες, οι βιομηχανίες τροφίμων και οι βιομηχανίες καλλυντικών.

θεραπευτικές ιδιότητες του μύρτιλλουΟι καρποί του μύρτιλλου χαρακτηρίζονται από τις πολλέςαντιοξειδωτικές τους ουσίες. Στα 100 γραμμάρια μύρτιλλου ο ανθρώπινος οργανισμός λαμβάνει 50 θερμίδες. Έτσι το μύρτιλλο είναι μία μεσαία σε θερμίδες τροφή, ούτε ελαφριά αλλά ούτε και βαριά. Έχει επίσης λίγα σάκχαρα και πολύ νερό κάτι που δροσίζει κατά πολύ τον οργανισμό. Επίσης συμβάλλει κατά πολύ στη καλή λειτουργία της χώνεψης λόγω των φυτικών ινών που περιέχει. Ακόμη συμβάλλει στη καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη, του στήθους, του στόματος και του παχέως εντέρου εξαιτίας των ουσιών που αποτελείται καθώς και στη καταπολέμηση ασθενειών των ηλικιωμένων όπως το Parkinson και η νόσος Alzheimer.

Το μύρτιλλο θεραπεύει και την όραση! Κατά τη διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου πιλότοι της Βρετανικής αεροπορίας έτρωγαν μεγάλες ποσότητες μαρμελάδων και γλυκών που είχαν σαν βάση τους το μύρτιλλο για να βλέπουν ακόμη καλύτερα το Γερμανικά αεροπλάνα. Εκτός από την όραση καταπολεμάει τηδυσπεψία, τη ναυτία, τη διάρροια και τον διαβήτη. Απλώς στη περίπτωση του διαβήτη το μύρτιλλο προκαλεί υπογλυκαιμία.

Πώς μεταποιείται το μύρτιλλο

Το μύρτιλλο πωλείται τις περισσότερες φορές κατευθείαν μετά από τη συγκομιδή του. Παρόλα αυτά μπορεί να μεταποιηθεί με διάφορους τρόπους. Μεταποιείται για τη παραγωγή γλυκών και γαρνιτούρας, για τη παρασκευή γιαουρτιού, συμπυκνωμένου χυμού και αιθέριων ελαίων. Τέλος μπορεί να καταψυχθεί και να αφυδατωθεί

Επικοινωνήστε μαζί μας - Στείλτε μας μήνυμα        Φόρμα Επικοινωνίας

Κεντρικό Κατάστημα

Ταχυδρομική Διεύθυνση

 Aγροτική περιοχή Δυτικής Θεσσαλονίκης, Διαβατά
     Τ.Κ.: 57008, 
Παράδρομος περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης - Ύψος Διαβατών

2310783866   2310784485

Παραγωγή

Ταχυδρομική Διεύθυνση

Ηλιόλουστο Κιλκίς, Ηλιόλουστο
     Τ.Κ.: 61100
ooooooooooooooooooooooo oooooooooooooooooooo oooooooooooo

 2341051270   2341051274

Λουϊζος Τσαμπάζης - Manager
Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος  Α.Π.Θ.

 6979878989

Αθανάσιος Τσαμπάζης - Manager
Γεωπόνος  Α.Π.Θ.

6977250587

Μαρία Χαντζάτογλου
Manager Κεντρικού Καταστήματος
Τεχνολόγος Γεωπόνος Α.ΤΕ.Ι.Θ.

  6977256855


 fytatsab@otenet.gr

Ακολουθήστε μας

facebook1 twitter  Blogger  Instagram   Pinterest

Αποδοχή Cookies
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων για την παροχή των υπηρεσιών του, για να βεβαιωθούμε ότι η ιστοσελίδα είναι φιλική προς το χρήστη και την λειτουργικότητα της.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies